Dorps wonen in Noord-Brabant

Het dorp Sint Anthonis (‘Sint Tunnis’ in de volksmond) ligt in het noordoostelijke deel van Noord-Brabant, tegen de grens met Limburg en Gelderland. De dorpsnaam komt van de Kerk van Antonius Abt op de Brink in het dorp. Inmiddels vormt het dorp onderdeel van de relatief nieuwe gemeente Land van Cuijk, ontstaan uit de voormalige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave.

In Sint Anthonis woon je in een hechte gemeenschap, omringd door weilanden, maïsvelden en het natuurgebied Sint Anthonisbos.

Rond 1312 stond het dorp bekend als Oelbroec en maakte het deel uit van de onafhankelijke vrije Heerlijkheid Boxmeer. De naam Oelbroec of Oelbroeck verwijst naar een bosje op hoge zandgrond (“Oele”) en naar het omliggende drassige laagland/ moeras (“broeck”). Geen verrassing dus waar de projectnaam OelBroeck vandaan komt!

Situatieschets

De nieuwe woonwijk komt in het centrum van Sint Anthonis aan de noordzijde van de Breestraat op de hoek met de Peter Zuidstraat. Meer precies: de grondgebonden woningen komen op het braakliggende terrein. De appartementen komen op de locatie waar nu nog het pand Breestraat 23-25 staat, ook bekend als voormalig Café ’t Hert. Vanuit deze nieuwe buurt heb je alle voorzieningen binnen wandel- en fietsafstand, van horeca, winkels, huisarts tot openbaar vervoer, school en opvang.

Vervoer (auto, fiets, openbaar vervoer)

Bij de kerk op de Brink vind je de dichtstbijzijnde bushalte en stap je op richting Boxmeer op hooguit een paar minuten lopen vanuit je nieuwe thuis. Boxmeer heeft een treinstation met treinen richting Roermond, Nijmegen en Venray. Liever met de auto? Sint Anthonis ligt aan de autoweg N272 tussen Gemert en Boxmeer. Op korte afstand vind je ook de snelweg A73 van Venlo naar Nijmegen. Ook op de fiets valt er veel te ontdekken, en met een e-bike woon je hier op de ultieme plek voor prachtige dagtochten.

Brinkdorp

Sint Anthonis is een brinkdorp; een dorp rond het centrale dorpsplein, de Brink. Op dit kloppend hart van het dorp vinden regelmatig evenementen plaats, waaronder de wekelijkse groenten- en warenmarkt op woensdagmiddag. De (muziek)kiosk vormt als centraal punt de ontmoetingsplaats voor alle inwoners.

In de omgeving